Kaj imajo znamke, kuverta, žig, oglas in narodne noše skupaj?

MON 0985 scaled - Kaj imajo znamke, kuverta, žig, oglas in narodne noše skupaj?

Zavod za turizem in šport Kamnik vsako leto organizira festival narodnih noš. Letos sem imel priložnost sodelovati pri projektu kot oblikovalec.

Prva stvar, ki sem se jo lotil, je bilo oblikovanje znamk.

znamke - Kaj imajo znamke, kuverta, žig, oglas in narodne noše skupaj?

Glede na to, da je dogodek o zgodovinskih oblačilih in vsem povezanim, in glede na to da imajo ljudje, ki jih take reči zanimajo, običajno radi zgodovino, sem se odločil, da nekaj zgodovine pripeljem nazaj. Tako sem se lotil kolorizacije dveh starih fotografij. Fotografija treh Kamničanov je iz zasebnega arhiva v odprti domeni, tista treh deklet pa je iz arhiva Slovenskega etnografskega muzeja. Kolorizacijo sem izvedel v sodelovanju z enim največjih poznavalcev oblačilne dediščine v Sloveniji, Bojanom Knificem.

Naslednji korak je bilo oblikovati kuverto. Glede na barvno shemo, ki je bila obema podobama blizu, in glede na to, da je bila želja, da se ne oblikuje prek živega robu, sem se odločil, da narišem risbo, ki je kombinacija ali združitev obeh motivov iz koloriziranih podob.

kuverta - Kaj imajo znamke, kuverta, žig, oglas in narodne noše skupaj?

Oblikovanju kuverte je sledilo oblikovanje žiga, ki bo na pošti 1240 na dan 9. septembra krasil poslano pošto. Glede na to, kako se obnaša, oziroma suši, črnilo na večjih površinah, sem se odločil, da to rešim s šrafiranjem kvadratkov logotipa dogodka, sicer bi bili polni.

zig - Kaj imajo znamke, kuverta, žig, oglas in narodne noše skupaj?

V procesu sodelovanja z zavodom sem prav tako oblikoval promocijski oglas za v revijo.

promo - Kaj imajo znamke, kuverta, žig, oglas in narodne noše skupaj?

 

Če se sprašujete, kako je prišlo do drugačnih naslovov dogodka, je žal tako, da so se zaradi protikoronskih ukrepov na žalost morali odločiti da zmanjšajo dogodek iz festivala na razstavo. Upajmo, da bo prihodnje leto bolj naklonjeno naši dediščini.

 

 

One thought on “Kaj imajo znamke, kuverta, žig, oglas in narodne noše skupaj?

Comments are closed.